Naistenviikko alkoi 18.7. Riikanpäivällä. Naistenviikko on syntynyt todennäköisesti siten, että kahden vanhan naispyhimyksen muistopäivät ovat sijoittuneet samalle viikolle parin päivän etäisyydelle toisistaan. Kristiina eli Kirsti sai kulttipäiväkseen 24.7. ja Magdalan Marialle omistettiin 22.7.  Kun Suomessa alettiin 1600-luvulla painaa virsikirjan ja kirkkokäsikirjan alkuun ikuisia kalentereita, niin pyrittiin jokaiselle päivälle saamaan jokin nimi. Saara 19.7. Iliaksen eli Eliaksen päivän 20.7. otti Marketta, joka oli ollut ennen 13.7. ja se tuli almanakkaan vuodesta 1706 lähtien. Naistenviikkoa Lönnrot nimitti myös kirppuviikoksi. Kirppuja on silloin eniten.  Saa nähdä, sataako koko viikon – naisten viikko ei mene sateetta, koska naiset ovat pahoja itkemään, kertoo myös Kustaa Vilkunan Ajantieto.

1248119790_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Punaiset viinimarjat alkavat kypsyä.  Pihassamme on punaisia viinimarjapensaita useampaa lajia ja ensimmäisistä marjat ovat jo kypsyneet. Jonkheer van Tets, pystykasvuinen, runsassatoinen on kypsä ensimmäisenä.

Mökille ostettiin keväällä uusi lajike, Katri, jonka sanotaan olevan erittäin runsassatoinen punaherukkalajike.  Punainen hollantilainen on tavallisin lajike, joka on varma, runsassatoinen pensas, jonka marjat kasvavat pitkissä tertuissa.

Punaherukan marjat edistävät ruuansulatusta ja lisäävät virtsaneritystä. Ne sopivat hyvin mehu-, hillo-, hyytelö- ja pakastemarjaksi. Hyytelöä ja hilloa varten marjat täytyy poimia kovina, osa hieman raakoina heinäkuussa.