Sana “adventti” tulee latinasta: “adventus Domini” merkitsee Herran saapumista. Vanhan perinteen mukaan tänään eli ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisenä maanantaina alkaa adventtipaasto: isoon juhlaan valmistaudutaan tekemällä elämä sitä ennen mahdollisimman yksinkertaiseksi. Siis jouluaattokin kuuluu vielä adventtiin ja paaston aikaan: joulu alkaa sitten yöllä eli joulupäivänä, siis jouluyön messun jälkeen. Aatto on vielä valmistautumista juhlaan!

Tämä päivä kului osaksi mökillä. Kerkisin vielä metsään poimimaan suppiloita, joita sainkin puoli ämpärillistä. Suppikset olivat vielä hyviä, tuoreita, mutta aika pieniä. Tarjosin ne ystäville, jotka tulivat käväisemään, jotta kerkiäisimme omat entisetkin edes putsata ja kuivattaa. Sieniä on mukava poimia, mutta jälkikäsittely vie aikaa.  Itse en voi syödä sieniä, mutta poimiminen on mukavaa, koska saa käyskennellä metsässä.
Mökillä mies kerkisi sahata pöllejä ja löysimme jo joulukuusenkin, joka pitää tänään laittaa vesiämpäriin, jotta se säilyy jouluun saakka.
  mehiläisvahakynttilä
Sana tälle päivälle: Jeesus sanoi: "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä,  vaan hänellä on elämän valo." (Johannes 8:12)
Tänään on marraskuun viimeinen, talvisodan alkamisen muistopäivä. Kaikki tiedotusvälineet kertovat siitä monin tavoin. Aikaa on kulunut tasan 70 vuotta tapahtumasta. Kunhan ei tarvitsisi sotia enää…