Päivällä tiistaina kävin lähikaupungissa tekemässä ne tarpeelliset jouluostokset: lastenlasten lahjoja. Samalla hain myös ruokatarvikkeet jouluvalmisteluihin ja jouluksikin. Ylen monta tuntia siellä viivähti, vaikka hoidin vain pakolliset kuviot listan mukaan. Tosin olin jonkin aikaa kirjastossa :) Joten jos ja kun sairastelu jatkuu, ei enää tarvitse lähteä minnekään humputtelemaan.

Olen tänään tehnyt  Stollen-pullaa jouluksi ensimmäistä kertaa. Aluksi tein juuritaikinan johon laitoin 4 dl lämmintä maitoa, 2 pussia kuivahiivaa, 4 tl vaniljasokeria, 4 tl kardemummaa, 2 tl suolaa, ½ tl muskottipähkinää ja  5 dl vehnäjauhoja. Sekoittelin nuo ja jätin kohoamaan. 

Varsinaiseen taikinaan sekoitin 400 g pehmeää voita 2 dl sokeria ja alustin sen juurimassaan.  Lisäsin litran verran erilaisia kuivattuja hedelmiä ja saksanpähkinää liotettuna ½ dl likööriä ja lopuksi litran verran vehnäjauhoja, jotka alustin taikinaan.

Kohotin taikinan uudelleen, jaoin sen kolmeen osaan. Kaulin palat paksuksi pitkulaiseksi levyksi, käänsin kaksinkerroin ja laitoin leivinpaperilla suojattuun vuokaan.

Kohotin taas ja paistoin aluksi kuumemmassa n. 200 astetta, sitten miedommassa lämmössä kunnes pulla oli kypsä. 

Sivelin stollenit heti kuumina sulatetulla voilla pari kolme kertaa ja

ripottelin / seuloin reilusti pölysokeria päälle.

Kun nuo jäähtyvät, laitan ne voipaperiin ja folioon ja kun otan tarjottavaksi, niin ripottelen vielä päälle tomusokeria. Tarjolle ne kuuluu laittaa ohjeen mukaan ohuina viipaleina kahvin tai teen kera. Stollen on saksalainen joulupulla.

Sana tälle päivälle:"Jo alussa Sana oli Jumalan luona.
Kaikki syntyi Sanan voimalla.
Mikään, mikä on syntynyt,
ei ole syntynyt ilman häntä.
Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo.
Valo loistaa pimeydessä,
pimeys ei ole saanut sitä valtaansa." (Johanneksen evankeliumi 1:2-5)