On paastoaika. Jotkut paastoavat uskonnollisista syistä.  Paasto esiintyy useissa uskonnoissa, osin itsenäisenä uskonnonharjoituksena, osin valmistautumisena tärkeisiin uskonnollisiin menoihin.Tiukasti noudatettuna jolloinkin paaston aikana ei nautita ruokaa eikä juomaa. Joillekin paasto merkitsee pidättäytymistä tietyistä ruoista ja myös toisten ihmisten loukkaamisesta sanoin ja teoin. Joillekin paasto tarkoittaa päivää, jolloin  on  vähennettävä päivittäinen syömisensä yhteen täyteen ateriaan. Joillekin ihmisille paasto on osa painonhallintaa, vaikka pysyvä laihtuminen edellyttää pysyvää muutosta elintavoissa.

Minulle tuli  vuorokauden paasto ja samalla myös täysi tyhjennys tutkimusta varten. Eli en saanut syödä mitään, mutta juoda piti litkua litrakaupalla. Ja kaikki nestetuli alakautta pois...  Tyhjennykseen käytetään tavallisimmin tyhjennysliuosta, Colonsteril. Liuos on elimistöön imeytymätöntä polyetyleeniglykoli-elektrolyyttiliuosta, joka huuhtelee suolen puhtaaksi. Liuosta juodaan yhteensä 3–4 litraa. Jotkut sanoivat tuon lioksen, jota pitää juoda tunnissa litra ja yhteensä 3-4 litraa olevan pahanmakuista, mutta kylmänä se menetteli, kun joi aina mukillisen kerrallaan enempiä ajattelematta. Tutkimuspäivänä täytyi tyytyä vain veteen ja teehen (ja litran tuota liuosta piti vielä aamullakin juoda).

Sitten pääsin tutustumaan sairaalan gastroenterologiseen yksikköön.

Siellä piti pukeutua housuihin, joissa oli läppä takana.

Ja niin kolonoskopiassa, suoliston tähystyksessä työnnettiin minuun letkua metrikaupalla(?) ja otettiin näytettä. Tähystys tehtiin taipuisalla tähystimellä eli skoopilla. Skoopissa on kameran lisäksi huuhtelu-imu- ja toimenpidekanava. Skooppi liukastettiin puudutusgeelillä ja viedään paksusuoleen potilaan maatessa vasemmalla kyljellään. Tavoitteena on edetä paksusuoleen  sitten palata hitaasti tarkastellen takaisinpäin. Takaisin tullessa otettiin myös näytepaloja. Skoopin etenemistä seurattiin monitorista.

Kun sain jotakin lääkettä, niin homman jälkeen oli tokkurainen olo. Eipä sieltä edes laskettu pois ilman hakijaa... Autolla ajaminenkin oli kielletty sinä päivänä, mutta illalla kävin kuitenkin töissä, kun olin luvannut sen hoitaa.