Lukupäivä ja hiihtopäivä ja leipomispäivä ja…

Aamusta lähdimme hiihtämään: Latu oli liukas ja roskainen, koska puista oli tippunut oksia ja neulasia ladulle. Yöllä oli ollut pakkanen eilisen suojan jälkeen. Minulle tuli kuitenkin kymmenisen kilometriä lisää, miehelle taas paljon enemmän.
Päivällä innostuin takan ääressä lueskelemaan. Luin Pia ja Mikko Pyhtilän Chapu Chapu. Kotona maailmalla. Me suomalaiset toimimme näin chapu chapu eli zap zap eli nopeasti vaan. Voimme oppia myös siitä, jos kaikki ei menekään nopeasti noin vain. Pyhtilät toimivat Tansaniassa Suomen Lähetysseuran työntekijöinä. He tuovat esiin mm. köyhyyden ja rikkauden kohtaamisen. Koskettavaa. ”Minulla on kolme lasta. Kolme tytärtä, joista yhden paras ystävä on Muhammed, toisen lempiruokaa ugali ja kolmas kiipeilee puissa, koska etsii välipalakseen mangoa,” kirjoitti Pia Pyhtilä.
Toisenkin kirjan kerkisin lukea samalla kun nostatin taikinoita ja paistoin leipomuksia. Raimo Mäkelä on kirjoittanut luonnehäiriöistä aikaisemmin kirjan, joka olen myös lukenut Naamiona terve mieli: kuinka kohtaan luonnehäiriöisen ja nyt uuden teoksen, jonka näin kirjaston uutuushyllyllä ja josta sen nappasin luettavakseni: Sydämen haava: naisnarsistin miesuhri.Tässä kirjassa hän esitteli, mitä kymmenet miehet ovat sittemmin kertoneet nöyryyttävistä kokemuksistaan. Kirjassa oli hyvä kysymyspatteristo otsikkona Kysymyksiä, joihin naisnarsistin uhriksi joutunut mies voi vastata itselleen. Noihin kysymyksiin voinee vastata ikään kuin kirjoittasi kirjeen itselleen. Siinä kannattaa kirjoittaa asiat rehellisesti niin kuin ne ovat.
Leivoin taas vaihteeksi mustikkapiirakan sekä pellillisen sisarussämpylöitä ja pullataikinasta kurpitsahillo-, puolukka-, ja omenapiirakoita sekä kaneli-rusinapyörylöitä.