Ilma vaikuttaa jo syksyiseltä. Tänäänkin satoi ja paistoi vuorotellen. Työpäivän jälkeen lähdimme mökille.

 
Siellä poimin vieläkin hieman mustikoita – yllättävästi niitä löytyi, kun olin sieniä metsästämässä. Toki löysin myös muutaman kantarellinkin, vaikka muita sieniä ei vielä näkynyt. Ei edes kärpässieniä. Sieniähän emme ole koko kesänä saaneet lainkaan, vaikka alkukesästä näyttivät kantarellien alut jo lupaavalta. Sitten ne kuivuivat pois ja osan pihan kantarelleista söikin kai mustarastas.
Puolukoiden löytäminen onkin vaikeampaa: pari litraa kiertelyn jälkeen tuli ämpärinpohjaan, pientä ja ei ehkä edes vielä kunnolla kypsää. Mutta saalista tuli muuten. Useampi kymmen hirvikärpästä saalisti puolestaan meidät: saimme poimia vaatteista ja tukasta niitä moneen kertaan ja viimeksi oli vielä hirvikärpässauna. Uiminen saunasta oli vielä mukavaa, kun veden lämpötila oli sentään 17 astetta – viisi kertaa kävin uimassa. Tosin viimeiset hirvikärpäset löysivät meidät vielä autosta kotimatkalla. Olimme näet käyneet autolla puolukkapaikalla.
 
Siipikin on jo tippunut ja sitten siivetönnä iholla.
Hirvikärpänenhän tiputtaa siipensä, kun saavuttaa saaliinsa. Hirvikärpänen on noin 6-7 mm:n pituinen, ei sen isompi, mutta sitkeäihoinen. Niinpä sitä on vaikea saada tapetuksi.
Täikampa on tarpeen hirvikärpästä tukasta etsiessä - täin sukulainenhan tuo eläin onkin.
Syyslannoitus on tehty mökin kasveille. Omenapuukin on tyhjennetty: kaikki nuo kuusi omenaa olivat jo kypsiä ja mehukkaita. Kesäkurpitsoita toimme kotiin.
 
Raparperi puolestaan on alkanut vasta nyt rehottaa. Istutimme sen jo viime kesänä, mutta se ei lähtenyt hyvin kasvamaan. Alkukesänkin se kitui, mutta nyt loppukesästä siihen on tullut paksuja varsia ja isoja lehtiä.