Eilen illalla tein pöytäliinan olohuoneemme ruokapöydälle, ettei aivan jäisi viime tippaan.

Joulukaktuskin pääsi sisälle: Se tiesi koska joulu on: onhan se joulukaktus. Verannalla jäi kukkimaan vielä toinenkin joulukaktus. Joulukaktus (Schlumbergera) kuuluu lehtikaktuksiin.Joulukaktus viihtyy parhaiten pohjois-länsi-ikkunalla. Se ei pidä vedostakaan.Kun kukinta on alkanut, kasvia ei saisi siirrellä tai käännellä, sillä se reagoi usein valon määrän vaihtumiseen pudottamalla kukkansa. Me kyllä nostimme sen sisälle ja kai tuo valon suuntakin kääntyi. Kaktus siirrettiin syksyllä juuri ennen pakkasia pihalta lepäämään verannalle viileähköön paikkaan, jossa se alkoi nyt kukkia.  
 Sipuli hienontuu mama´s hand –laitteella. Mies tekee sienisalaattia: oikein hienoksi silputtua sipulia, suolattuja sekasieniä, kermaviiliä, valkopippuria. Toinen hänen valmistamansa joululisäke on mätisalaatti: kirjolohen mätiin mies laittaa smetanaa, sipulia ja sitruunapippuria ja suolaa.
 
 
Painekattilakin sai jouluksi uuden tiivisteen, kun vanha kovettui. Nyt ei enää vesi tihku raoista hellalle ja kattilassa ainekset kypsyvät nopeammin. Keitin nyt painekattilassa porkkanat ja punajuuret rosollia varten.
 
Tämän vuoden ensimmäiset joulutortut on paistettu valmiista torttutaikinasta. Täytteeksi laitoin jouluhilloa eli syksyllä keitettyä luumu-omena-kanelihilloa, joihinkin  kaupan luumuhilloa.
Kuusi ei ole vielä sisällä koristeltuna, vaan vasta pesuhuoneessa sulamassa. Kaikki jouluvalotkaan eivät ole vielä valmiina, koska ei vielä ole joulu, sanoo mies. Joka päivä hieman lisää!
Myös lahjapaketointi on vielä meneillään. Samoin  uuden porkkanalaatikon valmistaminen, jotta varmasti ruokaa riittää koko suvulle. Huomenna alkaakin nuorisoa tulla kotikonnuilleen. Tänään meillä jo pyörähteli joulutonttuja.

"Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,
Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.
Varpunen pienoinen, syönyt kesäeinehen,
Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa..." (Sakari Topelius)