Eilisiltana olimme naapurikaupungissa kuuntelemassa Studia Generalia  -luentoa Nanotekniikasta: Nanotekniikkaa talviurheiluvälineissä. Kuvittelimme saavamme tietoa sunnuntaihiihtäjillekin, mutta luento kertoi enemmän kilpaurheilijoiden varusteista ja varusteluista.

Toki nanotekniikan mahdollisuudet ovat monenlaiset suksissa mm. hiilinanoputkista  tehdyt kuidut, hiilinanoputkien lisääminen hartsiin ( laminaatit, kennojen valmistus, liimahartsi), nanopartikkeleiden lisääminen suksien liukupohjaan sekä liukupohjan nanostruktuurit. Noissa on hyötynä suksen keveämpi rakenne, vahvistava rakenne, jäykkyyden ja kestävyyden kasvaminen sekä taipumien parempi kontrollointi eri suuntiin.

Suksen pohjan rakennetta oli jännittävä tutkia.

Suksikenno ylhäältäpäin oli hyvin jäykkä sitä kokeillessa.

Lisäksi suksen pohjaa voidaan käsitellä nanopartikkeleita sisältävillä luistovoiteilla. Luistovoiteen tehtävänä on säätää pohjan kitkaominaisuuksia eri keleille ja lumityypeille sopivaksi ja tuottaa voiteleva vesikalvo sekä hylkiä synnytettyä vettä maksimaalisesti. Luistovoiteet sopivat meikäläisillekin.

Nanotekniikan terveysvaikutukset tunnetaan vielä huonosti. Nanorakenteita ja materiaaleja on käytössä satojatuhansia niin vaatteissa, voiteissa, lääkkeissä kosmetiikassa kuin elintarvikkeissakin.

Mittareita, jotka erottelevat ilman taustahiukkaset nanohiukkasista ei ole vielä käytössä. Nanotekniikan terveysriskejä tutkitaan mm. työterveyslaitoksella.