On käyty pimeyden rastilla ja lähdetään kohti valoa. Huomisesta alkaen päivä alkaa jälleen pidentyä.
Tähtitieteilijöiden määritelmän mukaan talvipäivänseisauksesta alkaa virallinen talvi, joka jatkuu aina kevätpäivänseisaukseen saakka. Kevätpäivänseisaus on tänä vuonna 21. maaliskuuta.

Pakkanen kiristyy yhä ja luvassa on tuultakin. Halkoja sentään riittänee lämmitykseen tämän talven yli.
Takan päällä imeltymässä yön yli.
Imelletty perunalaatikko on muhinut tänään uunissa. Mies kuori eilen illalla perunat kuumana ja muussasi ne. Laitoin jauhoja sekaan ja annoin yön yli imeltyä takan päällä. Seos imeltyi hyvin takan päällä. Sitten sekoitin sekaan maidon, suolan ja rypsiöljyä ja vuokiin paistumaan uuniin 3-4 tunniksi. Ainesmäärinä oli kuorineen keitettyjä jauhoisia perunoita painekattilallinen, n. 1,5 dl vehnäjauhoja (liikaa?), litra laktoositonta kevytmaitoa, loraus rypsiöljyä ja 2 tl suolaa.
Eilen illalla tein vielä maustekakun, jossa oli rahkapohja ja reilusti rusinoita ja paljon joulumausteita: inkivääriä, kardemummaa, pomeranssinkuorta, neilikkaa ja kanelia. Samalla tein sämpylätaikinan (kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja), josta tein sämpylöiden
ohella rahkapiirakoita. Rahkapurkillisen joukkoon laitoin sitruunamehua, kananmunan ja sokeria ja paljon rusinoita.
Tämä päivä on kulunut pääasiassa saarnoja valmistaen ja siivotessa ja miettiessä siivoamista! Matot ovat vielä pihalla, mutta vuodevaatteet sentään on jo käytetty pakkasessa. Osa huushollia on järjestämättä, mutta jouluista tulee vähitellen sisustukseen.

Kun maas on hanki ja järvet jäässä ja silmä sammunut auringon, kun pääsky pitkän on matkan päässä ja metsä autio, lauluton, käy lämmin henkäys talvisäässä, kun joulu on, kun joulu on. (Alpo Noponen)