Kävin puolukassa. Poimin pari ämpärillistä hyytelöä varten. Ei puolukka ole enää kovin kirjavaa – saa nähdä, hyytyvätkö, kun keitän nuo puolukat.

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on kuivahkojen kangasmetsien laji.  Puolukkaa kerätään luonnonmarjoista eniten. Kypsissä puolukoissa on runsaasti bentsoehappoa (n. 0,05-0,2%), minkä vuoksi puolukat säilyvät hyvin survoksena ilman sokeria ja säilöntäaineita. Puolukoita voi myös kuivata. Viinihapon avulla tehty puolukkamehu on hyvää. Puolukka sopii ruokien lisukkeeksi, puuroihin, kiisseleihin, leivontaan ja juomiin. Puolukka sisältää runsaasti kuituja ja kivennäisaineita kuten kalsiumia ja magnesiumia sekä flavonoideja ja lignaaneja. Puolukkaa on karpalon tavoin käytetty myös virtsatietulehdusten hoitoon. Puolukan lehtiä ja varsia voi käyttää lankojen värjäykseen.

Kotiliedessä oli ohje hyytyvästä puolukkahillosta: 5 litraa juurikypsyneitä puolukoita, 1 litra vettä ja 2kg sokeria.  Mittaa huuhdellut ja valutetut marjat sekä vesi kattilaan. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää sokeri. ota kattila liedeltä ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kuumana kuumiin tölkkeihin ja sulje heti. (http://www.kotiliesi.fi/ruokaohjeet/hyytyva-puolukkahillo).

Syksyn ensimmäinen hirvikärpänen tuli niskaan. Kutitti. Sain sen kiinni ja survoin sen sormien välissä. Tähän aikaan aikuiset hirvikärpäset kuoriutuvat koteloista ja niitä alkaa lennellä. Kun ne pääsevät kiinni johonkin, on se sitten hirvi tai jokin muu, tiputtavat ne yleensä siipensä. Hiuksista hirvikärpäsiä on usein vaikea saada pois. Mökillä minulla onkin kampa jo verannalla, jotta saa tukan kammattua ennen sisälle menoa. Samoin verannalla ravistan vaatteet ja käännän ne nurin, jotta noita ötököitä ei tulisi sisälle asti. Usein tutkin vaatteiden saumatkin tarkoin.