Valmistin ensimmäistä kertaa elämässäni tänään kalakukkoa. Ostimme yli pari kiloa perattuja muikkuja. Mies poisti niistä suomut ja päät, koska ne olivat aika isoja. Ostimme myös siansivuksi lapaa, josta osasta teemme keiton myöhemmin.

Osan muikuista paistoimme ja hyviä niistä tuli niistäkin, vaikka tällä kertaa ne olivat todella isoja.

Ensin siis kalat huuhdottiin huolellisesti ja kuivattiin kunnolla talouspaperilla. Sitten leikattiin possua viipaleiksi.

Tein taikinan Jaakko Kolmosen kokoaman teoksen Kotomaamme ruoka-aitta ohjeen mukaan, johon laitoin 7 desiä vettä, ruokalusikallisen suolaa, 1,5 desiä sulatettua laktoositonta margariinia ja 5 desiä vehnäjauhoja sekä litran ruisjauhoja. Taikina alustin hyvin ja kaulitsin niin soikeaksi niin, että keskelle jäi noin 1,5 senttiä korkea kohta pohjaksi, ja taikinalevy oheni reunoja kohti.

Ripottelin taikinan keskelle noin puoli desiä ruisjauhoja, ladoimme ensimmäisen kerroksen muikkuja, sitten päälle lihasuikaleita ja suolaa, taas uusi kerros samoin ja vielä kolmannen kerran.

 

Sitten aloin koota taikinaa ns. limpuksi eli käänsin keon päälle reunat ja sivut ja kastelin vedellä pintaa, jotta sain tarttumaan paremmin reunat toisiinsa ja sileän yhtenäisen kuoren,

jota vielä sivelin vedellä

ja lopulta ruisjauhotin. 

Kalakukon laitoimme paistopussiin ja uuniin ensin noin 250 asteeseen tunniksi ja sitten matalaan lämpöön hauduttumaan yön ajaksi.

Kun syömme tuota kukkoa, niin sitähän ei viipaloida, vaan kuori avataan savolaisittain niin, että päältä poistetaan kansi ja samalla otetaan täytettä.