Poimimme tänään viimeisetkin omenat puusta, ne muutamat.  Ja lähes jokainen oli madonsyömä, linnun nokkima ja alkanut mädäntyä tai muumiotautinen. Sen verran sain, että sain tehtyä pellillisen omenapiirakkaa piimäpiirakan ohjeella. Siis piirakkapohjaan 3 dl laktoositonta piimää, 1 dl rypsiöljyä, 3 dl sokeria, 4 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita ja 1,5 tl soodaa. Levitin taikinan pellille leivinpaperin päälle. Pinnalle tuli karkeaa omenaraastetta pari litraa ja päälle ripottelin reilusti kanelia ja jonkin verran hillosokeria. Paistoin 20 minuuttia 225 asteen lämmössä.

Haimme myös loput kriikunat puista.

Keitinkin aamupäivällä eilen poimittuja kriikunoita mehumaijallisen. Tämänpäiväiset vain kiehutin kattilassa pienessä vesitilkassa ja sitten yritin kauhoja luut pois seasta sillä tavoin.

Päivällä tehdyistä ensin laitoin mäskin siivilään ja vahvalla lusikalla niitä hieroin, sitten lopun laitoin kattilaan hetkeksi kiehumaan veteen ja kaivelin reikäkauhalla luut pois. Liemen käytin puuron pohjaksi. Eilen keitin tyrnipuuroa rippeistä ja tänään kriikunapuuroa. Molemmat saostin mannaryyneillä, maustoin hunajalla ja vatkasin sähkövatkaimella kylmänä kuohkeaksi.

Viime päivinä olen hakenut myös viiniköynnöksistä rypäleterttuja ja olemme saaneet nauttia niinkin puutarhan tuotteita. Eipä paljon ole tarvinnut ruoanpuolta kaupasta hakea…