Aamulenkillä päivä alkoi kuten arkiaamuina on ollut tavallista parisen viikkoa. Pienten kanssa kävelimme ja taas tutkailimme, miten luonto muuttuu päivä päivältä syksyisemmäksi.

Pikkusisaren päiväunien aikana leivoimme pienen hienon miehen kanssa. Teimme sämpylöitä, pullia ja pullataikinasta marjapiirakoita. Oli mukavaa leipoa ja etenkin oli mukavaa, kun sai syödä lämpimiä leivonnaisia, miltei suoraan uunista ja vielä itsetehtyä.

Tein mustikkapuuronkin mustikkamehun jämistä eli ns. puuroksista. Sekin maistui hyvin pienille touhuajille.

Mies haravoi ja hetken minäkin.  Veimme lehtiä viiniköynnöksen juurillekin niiden talvipeitoksi, samoin kiivki sai myös osansa lehdistä. Ja lehtiä mahtuu kompostiin. Lehdenharavointia riittää vielä moneksi päiväksi.

Tänään 24.10 on YK:n päivä. Vuodesta 2008 lähtien YK:n päivä on Suomessa samalla Suomen ekumeenisen neuvoston julistama Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Samalla tänään alkaa tämän vuoden vastuuviikko, jonka teemana on uskonnonvapaus. Ajattele toisin - usko vapaasti! Vastuuviikon sivuilla kerrotaan asiasta enemmän.

Onko uskonnonvapaus itsestäänselvyys? Se mikä on meille päivänselvää, ei suinkaan ole sitä kaikkialla. Yli puolet maailman väestöstä elää olosuhteissa, joissa uskonnonvapautta rajoitetaan tuhoisin seurauksin. Näitä loukkauksia tapahtuu myös Suomessa, mutta niistä ei juurikaan puhuta julkisuudessa. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan:
“Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.”

(18. artikla) Uskonnonvapauden turvaaminen on ennen kaikkea yksilön suojaamista epäoikeudenmukaiselta kohtelulta.