Elämä saattaa olla joskus hiuskarvan varassa. Minulla kävi aamulla köpelösti. Luin päivän lehteä ja lähdin välillä hakemaan kodinhoitohuoneesta joulukassia joulupakkausta varten. Kun tulin keittiöön, lehti oli tulessa: kynttilä oli sen sytyttänyt, koska olin huolimattomasti avannut sanomalehteä. Varjelus oli matkassa – mies lähellä, samoin sammutuspeite ja lehden sai nostettua nopeasti puuhellalle. Olipa nokea ja on vieläkin! Tuli hieman erilaisempi joulusiivous kuin aavistimmekaan. Ja päivän lehti oli nopeasti käyty läpi – muihin töihin vain. Ehkä nyt olen hieman varovaisempi kynttilöiden kanssa! Ikä taitaa alkaa painaa!

 
Siivouspäivähän perinteisestikin Tuomaan päivä on. Toki emme sentään olkia tuo sisälle:)Kustaa Vilkunan mukaan Tuomaan päivästä alkoi joulurauha, lepo arkisten töiden hyörinästä. Ja entisaikaan Tuomaasta alettiin jo koetella jouluoluen makua. Mies laittoi vasta eilen kaljan kotikaljauutteesta. Nyt se on käymässä vielä sisällä ja siirrettäneen huomisaamuna viileään kellariin odottamaan joulua.
 
Lanttulaatikot maistuvat koko joulun ajan. Niitä on tulossa uusi satsi. Ostin kolme kiloa lanttuja ja niistä tuli painekattilallinen lantunpaloja. Ne muussattiin sauvasekoittimella ja maustettiin ja laitetaan kohta uuniin. Mausteiksi laitoin tällä kertaa valkopippuria, suolaa, siirappia ja öljyä. Nesteenä on keitinvesi. Pinnalle ripottelin hieman ruisjauhoja. Paistan laatikot uunissa pitkään, aluksi 200 astetta noin puoli tuntia ja sen jälkeen pari kolme tuntia 125 asteessa.

Joulurukous: Herra,
osallistuthan jouluun, joka
ei ole onnellinen, turvallinen, rakastava,
siihen jouluun, jossa
juostaan pelosta ulos pakkaseen,
kääntelehditään miellyttämisilmeiden ja -eleiden kera,
ei uskalleta vastustaa lyövää kättä?
Herra,
tänäkin jouluna on niitä,
jotka pelkäävät läheistensä seurassa,
joille joulussa ei ole mitään muuta odotettavaa kuin
lumihangen kutsun pelko.
Herra, armahda!
Ota puhutteluusi armahdettava,
anna rauha ja sovinto,
vapauta ja tee uudeksi.
Jeesus, sinähän synnyit juuri siksi!
Aamen." (SLS:Sini Sorjonen)