On monenlaisia kameroita. Kävin pari päivää sitten isotooppilaboratoriossa. Tutustuin siellä gammakameraan.

Gammakuvaus eli isotooppikuvaus perustuu siihen, että kuvattavalle annetaan jotakin radioaktiivista isotooppia, joka hakeutuu merkkiaineen avulla tiettyyn kehon osaan, elimeen tai kudokseen. Radioaktiiviset aineet lähettävät gammasäteilyä, joka voidaan havaita gammakameralla. Radioaktiivisen aineen paikanmäärityksen lisäksi voidaan tutkia radioaktiivisen aineen kulkua ottamalla useita kuvia lyhyin väliajoin, noin puoli tuntia kahteen eri otteeseen.  

Tuon lisäksi tehtiin lyhyt spet -kuvaus, jossa gammakamera pyöri kohteen ympärillä mitaten jatkuvasti kohteesta tulevaa gammasäteilyä, jolloin saadaan kyseisestä elimistön osasta ohut leikekuva.

Lähtiessä ohjeistukseksi sain, ettei saisi olla sen päivän aikana lähellä raskaana olevia tai pikkulapsia säteilyvaaran takia. No, säteileehän sitten edes tuolla tavalla!

Lähdin ajamaan sitten tuhatta ja sataa tutkimuksen jälkeen vihkiharjoituksiin, joten tuo ohjeistus oli todella paikallaan: en edes tällä kertaa kätellyt ketään…

Ja sitten ajelin mökille ja totta kai ensimmäiseksi uimaan ja sitten mustikkametsään ja taas uimaan jne. Toki lämmitimme saunankin ja nautimme lämpimästä kesäillasta.

Seuraavana päivänä mustikastimme urakalla: kävimme kolme kertaa metsässä, mutta saalis oli joka kerran pieni – piti päästä aina välillä uimaan. Oli todella kuuma päivä. Järven vesikin on taas 24-asteista, joten viilennys tulee vain hetkeksi.

Isoja ahvenia mies sai tällä kertaa verkosta paljon: saimme ateriat kuudeksi kerraksi. Pakastimme näet osan kalasaaliista kerta-annoksiin eli kahden hengen annoksiin.

Mökille istutimme viime vuonna vaaleanpunaisen viinimarjapensaan Ailin. Nyt se on tehnyt marjoja, jotka maistuvat makeammilta kuin punaiset viinimarjat.