Epongo – kulttuurien kulkumies on Sakari Löytyn kirja, jonka luin tänään. Epongo on ambokieltä ja tarkoittaa koditonta maankiertäjää. Sakari Löytty kertoo, että ”Kun on kerran lähtenyt tai lähetetty, on aina matkalla”. Epongo-kirja kertoo tarinoita, kokemuksia ja ajatuksia Namibiasta. 

 

- Toivo Tirronen Oshindonga-English-sanakirjassa kertoo ondongalaisesta sananlaskusta:  ”Epongo, koditon kulkuri, köyhä maankiertäjä, lähetetään matkaan vain kerran, kulkija lähetetään jo samana päivänä, kun hän on tullut”. Kerran lähetetty on aina matkalla! Matkanteko, kulkeminen, tie ja vaeltaminen ovat vanhoja kristillisiä vertauskuvia. Lähetystyöhön ne liittyvät olennaisesti. Kuuluuhan lähetin työnkuvaan lähetettynä, matkalla oleminen, kirjoittaa Löytty. Sakari Löytty on toiminut 1998 lähtien vaimonsa Päivin kanssa Namibiassa Suomen Lähetysseuran lähetystyöntekijänä. Hän itse on myös syntynyt Namibiassa, koska hänen vanhempansakin olivat silloin siellä lähetystyössä.

Jotta remontointi ei vielä loppuisi, niin mies maalasi vessankin katon ja seinien yläosat tänään. Mitähän ensi viikolla remontoitaisiin?

Täällä Etelä-Suomessa on poikkeuksellinen tykkylumitalvi. Puut on vuorattu lumella, huurteella ja alijäähtyneen veden kerryttämällä jäällä, mikä on harvinaista näillä leveysasteilla. Vaikka parina viime päivänä tuuli lujaa, ja isojen koivujen oksat alkavat olla lumettomia, niin kuuset ovat vielä säilyttäneet lumipeitteensä.

Tänään oli vihdoin alle kymmenen astetta pakkasta ja lenkkipäiväkin. Ei sentään laihialaisten saunalenkkiä: lenkkiä vain saunan ympäri, vaan ihan kunnon kävely lähikaupalle, joka ei ole aivan lähellä. Saunapäivä on tänään myös meillä kuten yleensä aina lauantaisin.