Paastonajan kasukka

Aamulla lähdin pitämään jumalanpalveluksen ja ajelin liukkaita teitä taas kerran.

Kotiin palasin aika vauhdilla, koska lähdimme hetimiten ajelemaan Valamoon. Valamossa tapasimme toiset Pyhille Poluille lähtevät. Lähdemme täältä huomenna hiihtämään kohti Enonkoskea.

Pääsimme majoitumaan Valamon hotelliin.  Majoitustilamme aulassa on tällainen Collianderin taulu.

Ruokalan kabinetissa, jossa kokoonnuimme alkuinfoon, on ikoni ja sen edessä lampukka, kuten ortodoksissa kodeissakin.

Valamossa saimme erittäin hyvän paastopäivällisen. Lihaahan ortodoksit eivät nauti paaston aikana, mutta kalaa monessa muodossa ja vihanneksia  oli tarjolla.

Luostarielän keskipiste on kirkko, jonka jumalanpalveluksiin kaikki ovat tervetulleita. Kirkkoon voi tulla ja sieltä lähteä pois myös palveluksen aikana. Siellä voi myös sytyttää tuohuksen eli kirkkokynttilän ikonin eteen, tehdä risitnmerkin ja suudella pyhää ristiä ja ikoneita. Ehtoollliselle voivat oslalistua vain ortodoksen kirkon jäsenet.

Jumalanpalveluksissa on tapana seisoa koko ajan ja vaikka kirkossa on muutamia penkkejä, ne on tarkoitettu pääasiassa vanhuksille ja sairalille.

Valamon luostarin kirkossa olimme illalla ehtoopalveluksessa. Sunnuntaisin toimitettava kolmikanoni sisältääkanonin Vapahtajalle, Jumalansynnyttäjälle ja Suojelusenkelille. Siinä on kahdeksan veisua janiiden jälkeen luettavat troparit eli lyhyet rukoukset. Kolmikanoni on tarkoitettu syvällistä rukouskilvoitusta kaipaaville. Akahistos suoritetaan kolmikanonin yhteydessä ja se on kaunista, ylistävää hymnografiaa.

Illalla tutustuimme toisiimme iltateen ja pyhiinvaeltajien matkaansiunaamisen merkeissä.

Siunatkoon meitä pyhiinvaelluksellamme pyhä kolmiyhteinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki!