Vauhdikas päivä oli työn merkeissä.  Aamulla jo aikaisin lähdin päiväkerhoon kertomaan lähetystyöstä ja Etiopiasta. (Valmistelin noita juttuja eilisen päivän – toki samalla pääsiäisyön jumalanpalvelusta.) 4-6-vuotiaat päiväkerholaiset olivat mukana innokkaasti. Kerroin lapsille ristinmerkistä, jolla meidät on siunattu kasteen yhteydessä – harjoittelimme myös ristinmerkin tekemistä: oikean käden kolmella sormella kosketetaan otsaa, sitten rintaa ja molempia olkapäitä. Kun kosketamme otsaa, siunaamme ajatukset, kun rintaa, siunaamme tunteet ja kun olkapäivät, siunaamme kätten työt, siis pyydämme siunausta päiväämme. Luimme myös lähetyskäskyn, mistä keskusteltiin myös, lauloimme lastenvirren Lintu pieni lintuseni, lennä kauas, lennä Afrikkaan sekä toisen lastenvirren On Taivaan Isällä paljon lapsia, jonka myös leikimme.

Kerholaiset tutkivat etiopialaisia tavaroita ja maistelivat koloja (= etiopialaista kahvileipää, jossa sekoituksessa oli paahdettuja kikherneitä, vehnänjyviä sekä pähkinöitä)ja kuivattua injeraa (= etiopialaisesta teff-viljasta tehtyä leipää. Teff-heinä on afrikkalainen viljakasvi, jonka pienistä siemenistä saadaan leivontaan käytettäviä jauhoja. Teff on eniten viljelty vilja Etiopiassa, jossa siitä tehdään erityisesti injeraa. Teff on myös gluteiiniton vilja). He saivat myös jokainen pari kahvinpapua mukaansa kotiin ja ohjeet, miten voisi yrittää kasvattaa kahvipensasta.

1238011827_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Kahvia

Kahvipensaan voi kasvattaa laittamalla siemenpavun pehmeään, hyvin lannoitettuun kukkamultaan 1-2 cm syvyyteen, litteä puoli alaspäin. Kastele papuja alkuaikoina kaksi kertaa päivässä. Pidä ruukku lämpöisessä, vedottomassa paikassa sekä itämisen että taimikauden aikana. Itäminen kestää 6-7 viikkoa. Kahvipensas viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, muttei pidä suorasta auringon paahteesta. Kahvipensaan kasvualusta tulisi pitää tasakosteana, mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä, mutta kokonaan kuivumista tulee välttää. Koska kahvipensaassa on runsaasti suuria lehtiä, se kuluttaa paljon vettä ja ravinteita, joten sitä tulee sumutella usein. Kahvihan on lähtöisin Etiopiasta.

Aamupäivän kerho ja toinen kerho iltapäivällä olivat erilaisia, mutta molemmat mukavia ryhmiä.  Kerhojen välillä kerkisin neuvotella pääsiäisyön jumalanpalveluksesta ja käydä toisen papin kanssa pikaisesti syömässä. Meillä on tulossa pääsiäislauantai-iltana kristityn pääsiäisvaellus, joka loppuu kirkon kautta seurakuntakeskukseen pääsiäisyön messuun.

Kotona en kerinnyt kuin kääntyä, kun lähdin kummipoikaa kuljettamaan musiikkileikkikouluun. Toisen veljeksistä äiti kuskasi jalkapalloharjoituksiin samanaikaisesti – isä oli omissa peleissään. Kummipojan kanssa lueskelimme kirjoja. Hän, kolmivuotias, osasi luvut yli sataan ja kun kysyin, kuka on opettanut, niin vastauksena oli isoveli, joka on vasta kuusivuotias. Kummipoika tunnistaa myös ison joukon eri maiden lippuja. Niinpä hävisin hänelle reilusti – lipputuntemustani kannattaisi kehittää puhumattakaan jalkapalloilijoista.

Lunta sateli viime yönä ja tänä aamuna vielä – pehmeää uutta lunta. Maaliskuun loppupuoli ja pakkasta toistakymmentä astetta luvassa ensi yöksikin!