Kuningatarhilloa ja vattuhilloa! Vuoden ensimmäiset hillot valmistuvat. Vatut kypsyvät vauhdilla. Tänä vuonna ensin marjat olivat myöhässä. Nyt ne ovat kirineet, ja kaikki tuntuvat kypsyvän samaan aikaan niin puutarhassa kuin metsässä. Myös kesäkurpitsat suurenevat ja suurenevat, kun kaikkia ei kerkiä syödä tai laittaa säilykkeeksi heti nyt.

Mustikkamehua on myös tulossa viinihapon kanssa. Ohje on Jaakon puolukkajuoman mukainen, joka on ollut McCormicin viinihappopussissa. ”Tarvittavat ainekset: 10 litraa puolukoita, 2,5 litraa vettä, 50 grammaa viinihappoa, 500 grammaa sokeria valmista mehulitraa kohti. Survo puolukat. Liota viinihappo veteen ja kaada puolukoiden päälle. Anna seoksen mehustua 2-3 vuorokautta. Suodata mehu siivilän läpi ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. Pullota mehu ja säilytä viileässä. Tarjoiluvaiheessa laimenna mehu vedellä makusi mukaan.”

Olen laittanut nyt kiehuvaan veteen viinihapon ja kaatanut sen mustikoiden päälle. Seos on viileällä parvekkeella tai maakellarissa pari kolme päivää ja sitten pullotan sen hyvin pestyihin, liotettuihin, uudelleen pestyihin pulloihin. Kuulin vihjeen, että kannattaa laittaa joko Atamon -liuoksessa huljautettuihin tai sitten 40 – 80 % puhtaalla alkoholilla huuhdottuihin pulloihin. Kolme annosta on nyt mehua tulossa. Osa mustikoista on myös kuivurissa.

 Päivän sana: ”Sinä tahdot sisimpääni totuuden - ilmoita siis minulle viisautesi!” (Psalmi 51:8)