Tänään pakkaspäivänä teimme matkan pienen hienon miehen kanssa sisareni luo, jossa tapasimme myös serkkujani. Matka tehtiin osittain junalla, mikä oli pienen miehen ensimmäinen junamatka. Olipa monenlaista ihmettelemistä.

Loppiainen on tänään. Olen jo aikaisemmin laittanut monta seimiasetelman kuvaa idän tietäjistä, joiden muistaminen olennaisesti kuuluu loppiaiseen. Loppiainen on ainakin kolmen aiheen juhla. Alkujaan se oli Kristuksen syntymäjuhla, minkä vuoksi sitä kutsutaan toisinaan vieläkin vanhaksi jouluksi. Toinen aihe oli Jeesuksen kasteen juhla, mitä itäinen kristikunta viettää nykyäänkin. Kolmantena aiheena oli Kaanaan häät. Keskiajalla läntinen kristikunta otti aiheeksi kertomuksen Jeesusta kumartamaan tulleista tietäjistä.
Raamatunlause tälle päivälle: Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden,  ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.(Matteus 2:9-11)
Loppiainen on saanut suomen kielessä merkityksen, että se lopettaa joulun. Ei tarvitse ajatella, että kaikki loppuu, vaan kun loppuu, alkaa uusi. Loppiaisen perinteinen nimi epifania merkitsee ilmestymistä. Loppiaisen evankeliumissa puhutaan idän tietäjistä, joita on arveltukuninkaiksi ja heitä kutsutaan nimillä: Nuubian ja Arabian kuningas Melchior toi Jeesus-lapselle kultaa. Saabassa hallinnut Balthasar antoi lahjana mirhaa. Tarsiista seimelle ponnistanut Kaspar toi suitsuketta. Kulta on kuninkuuden, suitsuke rukouksen ja pappeuden, mirha uhrikuoleman vertauskuva. Eri maista tulleet tietäjät muistuttavat samalla siitä, että kaikenikäiset ja kaikenrotuiset ihmiset seisovat samalla viivalla etsimässä tietä pelastukseen. Siksi loppiainen on myös lähetyspyhä, sanomaa Jeesuksesta kerrotaan kaikille.
Kun viisaat itämaasta luo seimen saapuivat, he tiedon kuninkaasta ja tähden tunsivat. Nyt meitä sanan tähti
johdattaa luoksesi. Se taivaastasi lähti valoksi, oppaaksi.(Virsi 45:2)