Siili (Erinaceus europaeus) on pieni ja piikikäs yöeläjä ja hyönteissyöjä. Siilit ovat yöeläimiä, jotka nukkuvat päivät ja ovat aktiivisimmillaan öisin. Siili etsii ruokaa pääasiassa haju- ja kuuloaistinsa avulla. Syksyllä siili kasvattaa rasvakerrosta, jonka turvin se säilyy hengissä talvihorroksessa yli talven. Horroksen aikana siilin ruumiinlämpö laskee ja elintoiminnot hidastuvat huomattavasti. Se ei silloin syö eikä juo lainkaan.

Siilillä on selässään keskimäärin 2000 piikkiä, joita se käyttää suojanaan tarvittaessa. Rauhallisena ollessaan siili kuitenkin pitää piikkinsä ihonmyötäisenä. Siili käpertyy kerälle silloin, kun kokee itsensä uhatuksi. Siilit ovat reviiritietoisia eläimiä, jotka eivät kaipaa toisen siilin seuraa. Siili on rauhoitettu eläin. Siiliä saa kuitenkin ruokkia, mutta sitä ei saa aidata eikä ottaa sillä tavoin kotieläimeksi.

Siilit ovat kaikkiruokaisia. Siilit ovat luonnossa hyönteissyöjiä, pääasiassa niiden ravinto koostuu hyönteisistä, hämähäkeistä ja madoista. Siili syö myös hiiren- ja myyränpoikasia, joten se on hyötyeläin pihapiirissä. Siileille ei saa kuitenkaan antaa maitoa, kuten aikaisemmin luultiin. Meilläkin vuosia sitten oli maitolautanen siilejä varten, mutta nykyään astiassa voi olla vettä.

1246885907_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Siilillä on ollut pesä lehtikasan alla.