Kirkon kellotornin risti loistaa kauas kertoen sovituksen sanomaa.

Olin kollegojen kanssa tänä iltana tutustumassa Hollolan Salpakankaalla olevaan Sovituksen kirkkoon. Arkkitehti Sauli Havas esitteli tätä Sovituksen kirkkoa, joka on Suomen tämän hetken nuorin kirkkorakennus. Se on samalla yhtä aikaa kirkko ja seurakuntakeskus. Sakraalitilojen suunnittelussa oli alusta lähtien teologinen lähtökohta: ”Ristinkuoleman hetkellä Jeesus sovitti meidän syntimme. Tähän hetkeen tietyllä tavalla tiivistyy uskomme ydin. Raa­matun tekstien mukaan tapahtuma oli hyvin dramaattinen. Maa järisi, kalliot halkesivat ja temppelin esirippu repesi .” Erilaiset murtuma- ja siirtymälinjat näkyvät myös alttarissa kuten vaikka ovien kahvoissakin. Alttarin taustalla on lasimaalausteos, jolla on ollut hyvin monta valmistajaa. Se kuvastaa haljennutta kalliota tai esirippua sekä sen takaa loistavaa valoa – sovitusta.

 

Kirkkoherra kierrätti meitä eri puolilla rakennusta. Sovituksenkirkon tiloissa on kirkkosalin, johon mahtuu noin 520 henkeä lisäksi kirkkoherranvirasto, toimituskappeli (Andreaksen kappeli), musiikkitila, vainajien säilytystila, hiljainen huone, päiväkerho- ja nuoriso- ja partiotilat. L-kirjaimen muotoisen rakennuksen halkaisee sen läpäisevä 100 metriä pitkä betoniseinä, tavallaan käytävä, jota myöten pääsee useimpiin tiloihin.

 

Avaintekstinä kirkkosalin oven pielessä on betoniin kirjoitettuna Matteuksen evankeliumin kohta, jossa kuvataan miten Kristuksen kuolinhetkellä kalliot halkesivat ja temppelin esirippu repesi.

 

Seinässä  on värillisinä kohokuvioina mäntyjä sekä erilaisia kristillisiä ja joitakin Hollolan keskiaikaiseen kirkkoon viittaavia symboleja. Seinän kuvat ovat suunnitelleet emeritusprofessori ja graafikko Tapani Aartomaa sekä arkkitehti Sauli Havas.

Kastemaljan jalustassakin on symboliikkaa - kalat, verkko.

Ehtoollisvälineet olivat jykeviä. Niin ne kuin koko kirkko on suunniteltu kestäväksi aikaa ei vain muutamaksi vuodeksi vaan vuosisadoiksi.

Raamatun sana tänään: "Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä!" (Jesaja 55:)