Taas kaatui puu. Mies on innostunut puunkaatoon! Olimme jo pitkään miettineet talon vieressä kasvavan männyn kohtaloa: Kaadetaan tai karsitaan oksia lisää. Tuo mänty tiputteli katolle neulasia ja likasi seinää. Aamupäivällä se sitten tapahtui. Nyt mänty on halkoina ja risukasana: mummo olikin laiska eikä hakettanut heti oksia. Valoa tuli lisää – ja edessä on kesällä seinänpesu ja sen uusi maalaus.

 1238694500_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pihamäntyä pilkkoessa löytyi sisäänkasvanutta piikkilankaa, jolla edelliset omistajat olivat kiinnittäneet linnunpönttöjä.

Kuuntelin tänään uutisia Afganistanista.  Lakiesitykset huonontaisivat Afganistanin naisten asemaa entisestään asettamalla naiset täysin aviomiestensä vallan alaisiksi. Esityksen mukaan vaimot eivät voi mm. kieltäytyä seksistä. Myös lakiehdotus estää naista lähtemästä kotoaan ilman aviomiehen lupaa sekä työn hakemiseen, koulutukseen tai lääkärikäynteihin vaadittaisiin aviomiehen lupa. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan lain myötä lapsen huoltajuus voidaan määrätä vain tämän isälle tai isoisälle. Unifemin mukaan yli puolet afgaanitytöistä naitetaan ennen kuin he täyttävät 16 vuotta. Jos naiset joutuvat väkivallan uhriksi, on tekijä useimmiten joku läheinen - puoliso, vanhempi tai sukulainen. Lailla kai kosiskellaan mm. Hazaramaan shiiaäänestäjiä näin presidentinvaalien alla. Shiiamuslimeilla on Afganistanissa oikeus päättää perheasioista oman lakinsa mukaan.

Tänään Suomessa Aamulehti kertoi, että

Suomen Islamilaisen yhdyskunnan Imaami Chehab Khodrin mielestä 13 vuottakin voi olla hyvä avioitumisikä. Hän ei näe eroa seurustelun aloittamisen ja avioitumisen välillä.  Khodr ei tuomitse islamin lain mukaan avioituneita, vaikka osassa liitoista vaimot saattavat olla selvästikin alle 18-vuotiaita. Khodr sanoo, ettei ymmärrä eroa seurustelun aloittamisen ja avioitumisen välillä. - Miksei 13 vuotta voisi olla hyvä avioitumisikä. Täälläkin on lain mukaan silloin sallittua mennä sänkyyn. On parempi mennä naimisiin, Khodr sanoo. Islamin mukaan pitää olla jonkinlainen liitto, että voi asua yhdessä. Khodr oli vihkinyt 14-vuotiaan tytön (korjasi myöhemmin iän 16-vuotiaaksi) 20-vuotiaan kanssa islamilaisin menoin vuonna 1992.

Miten nuorina meillä Suomessa yleensä aloitetaan  yhdessä eläminen avoliitoissa – olemmeko sen parempia kuin afgaanitkaan? Heillä on sentään liitto! Avoliitto ei mielestäni ole mikään liitto, ei virallinen eikä viraton. Onko siis yhdessäasuminen liitto, koska siinä ei tehdä mitään papereita? Avioliitto on virallinen sopimus, sitoumus, liitto!  - Meillä Suomessa on lain mukaan sentään oikeus lähteä yksin ulos ja tavata ihmisiä, mennä kouluun ja töihin eikä tarvita miespuolista saattajaa kodin ulkopuolella!