1249758936_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mies kutsuu valebanaaniksi piparjuurta, jonka lehdet muistuttavat banaanin ja valebanaanin lehtiä. Mökillä ja kotona piparjuuri on tänä kosteana ja lämpimänä kesänä tuottanut uskomattoman komeat, isot lehdet – kai hyvällä lannoituksellakin on ollut osansa.

Piparjuuri on monivuotinen, paksujuurinen ja suurilehtinen kasvi. joka voi säilyä kasvupaikallaan vuosikymmeniä. Vaikka piparjuuri kukkii alkukesästä, sitä lisätään ainoastaan kasvullisesti juuria jakamalla. Piparjuuri on ollut perinteisesti kalaruokien mauste. Piparjuuri sopii myös kastikkeisiin, maustevoihin ja tuorejuustoihin. Säilykkeissä piparjuuri estää homehtumista.

Valebanaani on hätävarakasvi, kirjoittaa Kalevassa Katri Simonen. Valebanaani eli enset on Etiopian tärkein oma alkuperäinen ruokaturvakasvi, mutta sitä on tutkittu vasta vähän. Sen hyödyntäminen on työlästä ja naisten vastuulla.
Ensetin kasvaminen käyttökelpoiseksi kestää vuosia. Siitä valmistetaan monia ruokia, joista tärkein on hapan, leipämäinen kocho. Sen valmistamiseksi kasvin varret leikataan paloiksi ja saatetaan alkuun käymisprosessi. Käymistä kestää 15-20 päivää.
Hapatusta jatketaan vielä syvässä, lehdillä vuoratussa maakuopassa. Kuopassa enset voi säilyä kuukausia, jopa vuosia. Se sisältää runsaasti hiilihydraatteja, mutta vähän proteiineja. Siksi katovuosina valebanaanin kasvualueilla elävät ihmiset, noin kymmenen miljoonaa, pysyvät hengissä, mutta kärsivät puutostiloista.
Ensetistä saadaan myös kuitua, rehua, rakennus- ja lääkeaineita.