Työpäivä jälleen. Tänään kävin palvelupäivässä kertomassa yhteisvastuukeräyksestä.

Sain toimimaan koneetkin seurakunnan tiedottajan suosiollisella avustuksella. Niinpä pystyin näyttämään DVD:ltä muutaman pätkän myös ugandalaista todellisuutta. Ulkomaisena kohteenanahan tänä vuonna yhetisvastuu tukee pienrahoitustoimintaa. Pohjois-Ugandassa ihmiset ovat menettäneet kaiken omaisuutensä, monet myös läheisensä, kapinallisliikkeen raakalaismaisen terrorin seurauksena. Itsenäisen toimeentulon hankkimiseen tarvittavat tiedot ja taidot ovat rapistuneet. Nyt elämä on aloitettava uudelleen täysin tyhjästä. Ugandassa yhteisvastuukeräyksellä tuetaan kyläyhteisöjen säästö- ja lainaryhmiä, joiden jäsenille opetetaan taloudenhallinnan perustaitoja. Ryhmien jäsenet säästävät itse säännöllisesti ja voivat nostaa ryhmän kassasta pienlainoja. Lisäksi heille annetaan koulutusta yrittäjyys-, ammatti- ja kansalaistaidoissa. Myös he saavat henkistä tukea traumaattisen menneisyyden käsittelyyn.

Kerroin myös ugandalaisen teen eli chain reseptiä. Noin litra vesimaitoa, 3-4 tl mustaa maustamatonta teetä, hyppysellinen inkiväärijauhetta ja sopivasti sokeria. Kaikki ainekset laitetaan kattilaan samaan aikaan ja keitetään muutama minuutti, siilataan teekannuun ja tarjoillaan. Kokeile!

Kävin äsken hiihtämässä kymmenisen kilometriä ja mies taas reilusti enemmän noilla uusilla nano-suksilla. Kuinkahan paljon mahtaa kulua kilometrejä ennen  kuin ne ovat sisäänajetut?

Sana tälle päivälle: "Rohkeus auttaa kestämään sairaudenkin, mutta kuka jaksaa elää, jos rohkeus pettää?" (Sananlaskut 18:14)