Tein kierroksen puutarhassa. Persikkapuu on vielä aivan vihreänä. Viime talvena se paleltui, kun ei myöskään pudottanut ennen talven tuloa lehtiään. Toivottavasti eivät vielä lähiaikoina pakkaset tule, jotta se kerkiäisi valmistautua talven tuloon.
Aronian lehdet ovat punastuneet.  Aronian marjat kokosin tänään – kaikki loput, mitkä olivat linnuilta jääneet: 1,5 litraa. Normaalisti olemme saaneet niitä monikertaisen määrän. Tänä vuonnakin niitä näkyi aluksi tulevan ja kypsyvän ja jopa verkotimme ne. Koska ei ole ollut linnuilla kuten esimerkiksi mustarastailla muuten syötävää, niin ne ovat tulleet puutarhaan aterioimaan.
Muutama kesäkurpitsa oli vielä jäljellä ja paprikoita kasvihuoneessa sekä chiliä kasvimaalla. Juurekset ovat vielä maassa. Tänään on kuivattu lehtipersiljaa ja minttua. Tavallinen persilja kestää ainakin hieman pakkasta ja ehkä myös mäkimeirami.
Oli mukavaa olla taas omassa kotikirkossa omalla kielellä toimitetussa jumalanpalveluksessa. Osaanpa taas antaa arvoa Martti Lutherin aikaansaamalle oman äidinkielen käytölle messuissa.
Messun jälkeen kävin kirkkokahveilla (ei kun siis teellä) pienen hienon miehen perheen luona. Olipa hänellä hieno palapeli, jossa oli rakennustyömaa monine koneineen ja autoineen.
Virsi 185:3
"Isä taivaan, avarasti
saarnata suot sanaasi,
kansallesi laupiaasti
avaat armoporttisi.
Minullekin avaa se,
armotyösi valaise."