Kävimme miehen kanssa hiihtämässä yhdessä. Hiihtomatkat alkavat jo pidentyä. Tuon latureitin varrella on ohjetaulu, jossa kerrotaan ladun vaikeusaste. Ympyrä on helpoin, kolmio vaikein hiihdettävä. Tuota reittiä oli merkitty vaikeimmaksi, mutta ei se minusta kovin hankalalta tuntunut. On vaikeaa mitata, mikä on helppo ja mikä vaikea, kun on eritasoisia hiihtäjiä ja vauhdikkaat laskut tuottavat joillekin vaikeuksia.

Tänään on tuhkakeskiviikko. Tuhkakeskiviikosta alkaa varsinainen paastonaika. Paastonaikana ihminen voi tarkistaa asenteitaan ja elämäntapojaan. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan sirotteleminen pään päälle ovat yksi katumuksen ja parannuksenteon symboli. Monissa seurakunnissa pidetään tuhkakeskiviikkona illalla tuhkamessu, jossa seurakuntalainen saa otsaansa tuhkamerkin ja pappi samalla lausuu sanat "Ota vastaan katumuksen merkki". Kristillinen paasto on pidättäytymistä tietyistä ruuista — perinteisesti lihasta, munista ja maitotuotteista — tai joistakin etuoikeuksista tai nautinnoista. Olennaista paastossa on kuitenkin keskittyminen Jumalan ja lähimmäisen rakastamiseen kieltäymyksen kautta, ei ulkonainen paasto. Paastossa raivataan tilaa rukoukselle, hiljentymiselle ja oman elämän tarkastelulle. Paasto on valmistautumisaikaa suureen Kristus-juhlaan: adventtipaasto jouluun ja suuri paasto pääsiäiseen.

 

Seitsemän vapaata viikkoa on kirkon yhteiskunnallisen työn markkinoima idea, jolla jokaista kehotetaan miettimään asioita, mistä voisi luopua ja pidättäytyä. Vapaiden viikkojen ideana on ollut erilaisista riippuvuuksista paastonajaksi luopuminen kuten autolla ajamisesta tai television katselusta tai makeisten syömisestä.

Kävin illalla seutumme Suomi-Unkari-seuran osaston vuosikokouksessa. Jouduin puheenjohtajaksi. Onneksi minulla on kuuluva ääni, joten huonompikuuloisetkin saivat selvää, missä pykälässä mennään. Ennen kokousta tai oikeastaan kokoukssen aluksi oli Heino Nyyssösen esitelmä Unkari ja vaalivuosi itäisessä Keski-Euroopassa. Unkarissa on outo vaalijärjestelmä. Parlamentissa on 386 jäsentä, joista osa -210 - valitaan suhteellisella vaalilla ja loput -176 - valitaan eri piireistä, yksi kustakin. Ensimmäisellä kierroksella näistä pääsee, jos on saanut yli puolet siellä kaikista äänistä. Jos kukaan ei saa 50% tai enemmän äänistä, toisella kierroksella valitaan se, joka saa eniten ääniä. Yleensä myös opposio on voittanut vaalit paitsi vuonna 2006.